Ana içeriğe atla

Hayatımda İz Bırakan Mantıkçı:)

Lisede Mantık dersini hiç sevmezdim.
Hocası hem Felsefe dersimize,hem sosyolojiye hem de mantık dersine girerdi.25 dakikada konu özetler,anlatır,kalan sürede aldıracağı notları aldırtır,süresi kalırsa serbest bırakırdı.
Her daim şık giyinirdi.Güzeldi,gençti de.Koyu kestane saçları omzuna dökülürdü.Saçını topladığında da şık olurdu.Hepimiz onun dersini büyük keyifle dinler ve dersine katılırdık.Yazılıları da oldukça keyifli olurdu.Hatırlamıyorum öyle kopyaya yeltenen. Herşey belliydi zaten !
Ama gel velakin bu hocanın davranışları pek değişkendi.Beni sever miydi,sevmez miydi bir türlü bilemedim hiç.Ama beni en iyi tanıyanlardan biri olduğunu söyleyebilirim.
Felsefe ve sosyoloji merakımın kabarmasında etkili olmuştur.Ama mantık ,zaten sevmiyordum.Mantık deyince aldığım dönem ödevi aklıma geliyor.
Hoca zaman zaman köşe yazıları getirip okuyor sınıfta.Bir dahasında sınıfta söylüyor "eğer okuduğunuz biri varsa getirin köşe yazısını,okuyalım "diyor.Ben de o zamanlardan başlamıştım köşe yazısı okumaya.Mine Kırkkanat,Zeynep Oral,Çetin Altan,Melih Aşık,kimler,kimler...Getirdim birgün...Ama bana okutmadı ,başka bir arkadaşa okuttu.acayip bozuldum.Bir kere de Fatoş'a mektup yazıyordum serbest bıraktığı zaman.Tuttu sınıfın içinde edebiyattan kopya çekiyorum diye mimledi beni.Bir ağrıma gitti.Sonra açıkladım.arkadaşlarım açıkladı.Özür diledi benden.Böyle de ince bir hocaydı..
Defterlerim pek düzenli diye beni eleştiren tek öğretmendi.Benim de defterim düzenli oldu mu severek ders çalışıyorum ne yapayım.Mantığı hiç sevmedim ya ,bilhassa ona özen gösteriyorum.bu yzüden de hep geç kalıyorum tahtadakileri geçirmek için.Tenefüste de arkadaşlardan istiyorum defterini...
Ben mantıktan ümidi kestim.Bu sene dedim mantık alayım ben dönem ödevini...Dönem ödevini de güzelce hazırlarım.Geçerim dedim.
Hoca başta bir konu verdi.Evin içinde bir sürü ansiklopedinin içinde bulamadım ! Kütüphaneye gittim,orda da bulamadım.Şimdiki gibi internet de pek yaygın değil.yok !
-bulamazsan bana gel ,değiştirelim,demişti.Gittim .bu kez Atatürk'ün 4 vecizesi üzerine kompozisyon yaz ,dedi.
4 vecize hakkında hiçbir fikrim yoktu.Şimdi dahai hatırlamıyorum açıkcası.biri ücra bir yerden bahsediyordu.
Az buçuk bilsem,neyse.Ben bu vecize hakkında herkese bir şeyler sordum.Sonunda ödevimi vermeye 20 gün kala tüm notlarımı ,karalamalarımı düzeltip kendim de eklemeler yapıp kompozisyonumu yazdım.Ömrümde en zor,en stresli ama en çok keyif aldığım ödevimdi.99 almıştım ,yazını büyük keyifle,sıkılmadan okudum demesi de cabasıydı.Yanlış hatırlamıyorsam 15 sayfa kadardı o kompozisyon ödevim.1 puan işin nazarı olsa gerekti ama söylediği sözler benim için çok önemliydi.Gelecekte benden bir şeyler beklediğini hatıra defterime yazdığı cümlelerden anlayacaktım....

hoş,genelde dönem ödevi alıp da kırık not aldığım pek yoktur. Bir kere de ülkeler coğrafyası almıştım.Belçika'yı seçmiştim.Teyzemler orda,elimde frank var ,değerlendiririm diye düşündüm.Nitekim ondan da 100 almıştım .sınıfta hengame kopmuştu "Ben neden 100 alıyormuşum da ,o ABD'den dolayı neden 55 almışmış "Hoca bunun üzerine yaptığım ödevi gösterince kız susup kalmıştı.
Ne yalan söyleyeyim ,o an pek gururum okşanmış,mutlanmıştım:-))

Aslında ben bir gün tiyatrodan ayrılacak olsam proje sorumlusu,basın,halkla ilişkiler,yazı işleri bana uygun gibi ha ,bak sen !Zaten bugünlerde esnaf yazıları yazıp gazete köşe yazıları yayınlama düşüncem kabardı.Esnaf esnaf geziyorum ,bir fikrim de var,neden olmasın değil mi :-))

Felsefeciler biraz gel git akıllı oluyorlar ama şükürler olsun ki onlarla hiç takışmadım.Okulumuzda bir bu hoca bir de Banu hocamız vardı..Çok şükür olsun,tatsız anılarla ayrılmadık birbirimizden...

Hayatıma iz bırakan öğretmenlerden biriydi...

Yorumlar

deeptone dedi ki…
ha haaaaa tüm ayrıntılar hoştu. komik olmasa da ben güldüm işte hepsine.
:)
Şükran dedi ki…
ne mutlu bana ,bunları duymak ne keyif verici,deeptone:-))
Unknown dedi ki…
fikri gelmiş bak yine:)
esnaf yazısı derken?

Bu blogdaki popüler yayınlar

O o bir Türklerin Emile Zola'sı, O..o bir müzmin bekar , O kadın naturalisti...

*18 Ağustos 1864 doğumludur.Babasından etkilenmemiştir.annesine ise çok düşkündür. Annesi o dört yaşındayken veremden ölmüş ,bunun üzerine teyzesinin evine Aksaray'a yerleşmiştir. *Annesinin veremden ölmesiyle beraber evhamlı biri olur.Hatta Ahmet Mithat Efendi'nin kızını kendisiyle evlendirme teklifini nazikçe reddeder ve ömrü süresince evlenmez.Refik Ahmet Sevengil'in neden evlenmiyorsunuz sorusuna odasında bir nefese dahi tahammül edemediğini ,sinirli olacağını hatta bu sebeple misafirlikte bile kalmadığını dile getirmiştir. *Kadınların arasında uzun yıllar yaşadığı için onlardan etkilenmesi şüphesiz.Örgü ve tentene örmesi,reçel pişirmesi,evini bir kadın gibi titizce temizlemesi onun bu yönünü doğrular. *Sanat için sanat mantığından ziyade sanat toplum için yapılır görüşünü savunmuştur.Türklerin Emile Zola'sı diye bilinir öğretisel naturalizm akımında.'Deneysel Roman' Sadece belli bir kesimi anlatmaktansa halkın günlük hayatı üzerine yazmayı hedefle

Güzel İnsanlar Biriktirmişim,

Bugün bir huysuzluk vardı üzerimde.Gece de uyuyamamışım.Sabah gözümü bankanın mesajıyla açtım.Sağolsunlar,bugün şerefine,alışveriş edeceğim noktalardan ne alırsam üç katı fazla puan vereceklermiş.Ben ise ihtiyacım olmadıkça alışveriş etmeyi seven bir tip olmadığımdan bu mesaj bana yaramadı.Sağolsunlar yine de sağır sultandan önce doğum günümü kutlama lütfunda bulundular. Annem bugün  benim için  hazırlık yaparken  neli pasta  istediğimi sordu.Ben de beş karış suratla yapmamasını söyledim.Dedim ya ,doğum günüm benim için tam bir mutluluk kaynağı değil.Hatırlanmak,kutlanmak güzel şeyler.Sadece yanağıma iki öpücük ve seni seviyorum demeleri yeterli...Yoksa insanların benim için yorulmalarını istemiyorum.Hele hele oruçluyken...Ama annem bu...Koca kazık olmama rağmen tüm gününü mutfakta geçirme pahasına da olsa birbirinden leziz 4 çeşit yemeği yetiştirdi,üzerine bu moloz yığını düşmüş gibi duran bezmin bir kıza doğum günü pastası yaptı.Masayı da kurdu bir güzel...Gık bile demedi..Öyle

Cemal Süreya ,Keyif Sanat Kahvesi'nde

Camında Turgut Uyar'ın Göğe Bakma Durağı şiiri yazılıdır.Uşak'ın farklı ,özgün ,kültür sanat çalışmalarının  yapıldığı ,sahiplerinin de sıcak ,sanatsever oldukları aşikar;) Keyif Sanat Kahvesi'nde şiir okuma akşamlarımız başladı malum.Ben tabi ara ara kaçak olsam da ,her gittiğimde aldığım keyfi size anlatamam. Şiiri bu akşamlar sayesinde sevdiğimi itiraf etmeliyim.Bazı zaman ruhsuz okuyan arkadaşlarımın okumasından keyif almasam da ,onların şiire karşı duyarlılığı ,zaman geçtikçe okumalarında çaba sarfettiklerini görünce,bu tür ince şeylere önem verdiklerini  düşününce mutluluğum artıyor aslında.Bu yüzden bu açıdan bakınca tahammül edebiliyorum. düşünün,önceden şiir yazıp şiir okumayan,bildiği şiir ikiyi geçmeyen kişiyken şimdi başka şairler tanımak için çaba sarfediyor,sevdiğim şairlerin kitabını bizzat alıyorum. Ama şiir yazmıyorum artık !!! Boyumun ölçüsünü aldım,şiir yazmak ne kadar kolay görünse de zor zanaat ,bunun farkına vardım:-))) Sanırım iyi de o