Teee iki yazı öncesinde size söz vermiştim.Size Vitaminlerin Kutsal Kitabı Earl Mindell'den aldığım notları aktaracaktım.
Üstüne üstlük İstanbul'da gittiğim Extravaganza izlenimlerimi anlatıp Ucla Beslenme Labaratuarı Dünya Obezite Kürsü Başkanı bilim adamı David Heber'den aldığım notları aktaracaktım.
Geç olsun güç olmasın diyerek,bu geç kalıştan dolayı affımı dileyerek paylaşmak istediğim notları bilginize sunuyorum....
Bilmiyorum sever misiniz belgesel izlemeyi ama öncelikle şu belgeseli bulup izleyin derin :)
National Geografic -Muhteşem İnsan Vücudu !
NİASİN’İN VÜCUDUMUZDAKİ ROLÜ (B3 VİTAMİNİ)
*Vücut kendi niasin ihtiyacını triptofan aminoasidini
kullanarak üretebilir.
*Vücudunda B1,B2 ve B6 yetersizliği olanlar niasin
üretemeyebilirler.Niasin yetersizliği olumsuz kişilik değişimlerine neden
olabilir.
*Niasin yetişkinlerde günlük önerilen miktar 13-19 arasında
söylenirken,emziren annelerde 20 mg’dır.
*Östrojen,testosteron,kortizon,progesteron,thyroxine ve
insülin için temel besin vitaminidir.
*Sağlıklı sinir sistemi ve beyin işlevleri için gereklidir.
*Metobolizmayı düzenli değiştirir.Sağlıklı bir sindirim
sistemine etkendir.
*Sağlıklı bir cilt için gereklidir.
*Migren kaynaklı baş ağrılarının önlenmesi ve
yatıştırılmasına yardımcı olur.
*Dolaşımı artırır ve yüksek tansiyonu azaltır.
*Vertigo semptomlarını azaltır.
*Enerjiyi artırır.
*Aft yaralarının ve kötü kokulu nefesin yokedilmesine
yardımcı olur.
Olaki niasinden kaynaklı kızarma oldu,20 dk.sonra
geçecektir.Bir bardak su içmeniz yeterlidir bu durumda.
Not:Güneş ışığına karşı hassasiyetiniz varsa niasin
yetersizliğinin erken göstergesidir.
B1 VİTAMİNİ (THİAMİN)
*bütün B vitaminleri gibi herhangi bir fazlalık vücuttan
atılır,depolanmaz.
*b vitanleri birarada kullanıldığında daha güçlü etki
gösterirler.
*hastalık,stres,ameliyat sırasında kullanımı artırılmalı.
*moral vitamini olarak bilinirler.Zihinsel faaliyet üzerinde
ve sinir sistemi üzerinde büyük etkisi vardır.
*büyümeyi geliştirir.
-karbonhidratların sindirimine yardımcı olur.
*sinir sistemini,kasları,kalbin ritmik ve düzenli atmasını
sağlar.
*hava ya da deniz tutmasını önler.
En yaygın günlük dozlar 100mg’dan 300mg’ye kadardır.
*b12 vitamini ile kullanılırsa strese karşı ve diğer
durumlarda daha etkilidir.
B2 VİTAMİNİ (RİBOFLAVİN)
*Vücuttan atılan miktar vücudun ihtiyacına bağlıdır ve buna
protein kaybı da eşlik edebilir.
*düzenli olarak alınmalıdır.
*en yaygın vitamin yetersizliği b2 vitaminidir.
*büyümeye ve üremeye yardımcıdır.
*sağlıklı bir cilt,tırnak,saç sağlar
*göz yorgunluğunu azaltır.
*karbonhidratların,yağların,proteinlerin metobolize edilmesi
için diğer maddeler ile işlev gösterir.
*migren tipi baş ağrılarının yatıştırılmasını sağlar.
B6 VİTAMİNİ (PİRİDOKSİN)
*Sindirimin ardından 8 saat içinde vücuttan
atılır.Yiyecekler ile beraber vitamin desteği sağlanmalıdır.
*yüksek protein tüketildiğinde gereksinim artar.
*antikorların ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi için
sürekli varolmalıdır.
*b12 vitaminin emilimi için gereklidir.
*hidroklorik asit ve magnezyum üretimi için gereklidir.
*süt ürünleri b6 yönünden zayıf kaynaklardır.
*kalp hastalığı riskini düşürür.
*bağışıklık sistemini güçlendirir.
*böbrek taşı oluşumunun önlenmesine yardımcı olur.
*protein ve yağı tamamen asimile eder.
*niasine dönüşmesine yardımcı olur.
*sinir ve cilt rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olur.
*mide bulantısını azaltır.
*yaşlanmayı önleyici nükleik asidin uygun sentezini
destekler.
*ağız kuruluğu ve idrar sorunlarının azaltılmasına yardımcı
olur.
*gece kas spazmlarını,bacak kramplarını,ellerin
uyuşmasını,el ve ayaklardaki sinir iltihaplarını formlarını azaltır.
B12 VİTAMİNİ (KOBALAMİN)
*Temel mineral unsurlarını içeren tek vitamin.
*vücuda fayda sağlaması için emilim sırasında kalsiyumla
birleştirilmeye ihtiyaç duyar.
*düzgün işlev gösteren tiroid bezi b12’nin emilmesine
yardımcı olur.b12 yetersizlğinin etkisinin vücutta görülmesi 5 seneyi bulur.
*vücutta depolanan tek vitamin.Vücuttan ancak 3 senede
çıkar.
*kırmızı kan hücrelerini biçimlendirir,üretir,anemiyi önler.
*kalp hastalığı riskini azaltır.
*büyümeyi destekler.çocuklarda iştah açar.
*enerjiyi artırır.
*sağlıklı sinir sistemi sağlar.
*yağları,karbonhidratları,proteinleri,uygun şekilde
kullanır.
*asabiyeti yatıştırır.
*konsantrasyonu ,belleği,dengeyi geliştirir.
*sigara nedenli
kansere karşı korur.
*kemiklerin güçlenmesine,osteoropozun önlenmesine yardımcı
olur.
*folikasitle birleştirildiğinde etkin bir canlandırıcıdır.
*adet dönemi sırasında ve öncesinde kadınlar b12 vitaminini
yararlı bulurlar.
BİOTİN(KOENZİM)
*Yağ ve proteinin normal metobolizması için gereklidir.
*Bağırsak bakterisi tarafından sentezlenebilir.
*çiğ yumurta vücutta emilimini önler.
*B2,B6,niasin,A ile sinerjiktir ve sağlıklı cilt sağlar.
Saçların beyazlaşmasını önlemeye yardımcı olur.
*saç dökülmesi için tedavide yardımcı olur.
*kas ağrılarının iyileştirir.
*egzama ve deri iltihaplanmasını azaltır.
*kırık ve çatlak tırnakları önler,iyileştirir.
FOLİK ASİT
*Kırmızı kan hücrelerinin formasyonunda temeldir.
*proteinin metobize edilmesine yardımcı olur.
*Nükleik asitlerin üretiminde önemlidir.
*Vücut hücrelerinin bölünmesinde temeldir.
*Şeker ve amino asitlerin kullanımı için gereklidir.
*Homosistein seviyelerini düşürür,kalp hastalığı riskini
azaltır.
*doğum kusurlarını önler.
*Daha sağlıklı görünen bir cilt sağlar.
*Ağrı kesici görevi görür.
*Pantotenik asit ve PABA ile birlikte kullanıldığında
saçların beyazlaşmasını geciktirir.
*iştahı artırır.
*Aft yaralarını önlemeye yardımcı olur.
*Aneminin etkisini azaltır.
*Laktasyonu geliştirir.
*C vitamini alımı folik asidin vücuttan atılmasını artırır.C
vitamini alan kişi folikasit alımını
artırır.
PANTOTENİK ASİT (B5 VİTAMİNİ)
*Hücre yapımında,normal büyümeyi sürdürmede ve merkezi sinir
sisteminin geliştirilmesine yardımcı olur.
*Adrenalin bezlerinin düzgün işlev göstermesini sağlar.
*yağ ve şekeri enerjiye dönüştürür.
*yaraların iyileştirilmesi için etkilidir.
*enfeksiyonla savaşır.
*ameliyat sonrası şoku tedavi eder.
*bitkinliği önler.
*Birçok antibiyotiğin ters ve zehirli etkisini azaltır.
*kolestrol ve trigliseridi düşürür.
Not:eksikliğinde hipoglisemi kan ve cilt rahatsızlıkları
olur.
*ellerin sık sık karıncalanıyorsa diğer B vitaminleri ile
beraber pantitonik asit vitamininin alımı artırılmalı.
*stres durumuna karşı savunma sağlar.
DOYMAMIŞ YAĞ ASİDİ –LENOLEİK ASİT ( F VİTAMİN)
*12 çorba kaşığı ayçiçeği çekirdeği bir günün toplam
ihtiyacını karşılar.
*Ağır karbonhidrat tüketimi,ihtiyacı artırır.
*Doymamış yağ-dengeli olarak ikiye bir oranında
alındığında-doymuş yağın yanmasına yardım eder.
*kolestrolün atardamarlarda depolanmasını önlemeye yardımcı
olur.
*X ışınlarının zararlı etkilerinden korumaya çalışır.
*Bezlerin faaliyetini etkileyerek ve kalsiyumu hücreler için
ulaşılabilir hale getirerek büyümeye ve sağlığa yardımcı olur.
*Kalp hastalığı ile savaşır.
*Doymuş yağları yakarak kilonun azalmasına yardımcı olur.
Not : Yetersizliğinde egzama ve sivilce oluyor.
SÖZLÜK
TRİPTOFAN NEDİR ?
Beyin tarafından-B6 vitamini,niasin,magnezyum ile
beraber-serotonin (beyinle vücudun biyokimyasal uyku mekanizmalarından biri
arasında mesajlar taşıyanbir nörotransmitter)üretmek için kullanılan temel bir
aminoasittir.
Doğal uykuya yardımcı olur.
Ağrı hassasiyetini azaltır.
Uyuşturucu olmayan bir antideprasan olarak işlev gösterir.
Migrenleri hafifletir.
Gerilimi azaltmaya yardım eder.
Vücudun alkolle ilgili bazı kimyasal rahatsızlık etkilerinin
sıkıntısını hafifletmeye ve alkolizmin kontrolüne yardımcı olur.
NOT:
Doymuş yağlar,hayvansal;doymamış yağlar bitkiseldir.
HASTALIKLAR SIRASINDA BESİN DESTEKLERİNE NEDEN İHTİYAÇ
DUYARIZ?
Hastalık sırasında vücut stres altındadır.Hücreler yok edilir,besinlerden
mahrum kalan tükenmiş adrenalin bezleri düzgün olarak işlev gösteremez .Vücudun
stresle mücadele eden ekibi olan C vitamini,B6 vitamini,folik asit ve
pantotenik asit şiddetli bir şekilde tüketilir.Çinkoya ve C vitaminine daha
yüksek miktarlarda ihtiyaç duyulur.
“Ateşin ve stresin vücudumuzdaki en temel besinleri talan
ettiğini bildiğimizden,besin desteklerinin önemi aşikardır. Yemek ile birlikte
alınmalıdır”
“Safra kesesi taşları,çoğunlukla kristalize kolestrol
kitleleridir.günde 1-3 kez, 1 yemek kaşığı lesitin granül ve günlük 500-1.500
mg.taurin alınmasını öneririm.Rafine karbonhidratlardan,doymuş yağlardan
kaçınılmasını,daha fazla yulaf yenmesini öneririm.
“zencefil,kemoterapi tedavisinde mide bulantısı ve kusmanın
yan etkilerini azaltmada yardımcı olur.”
“soğuk ayakların nedeni tiroid bezlerinizin yeteri kadar
tiroksin üretmemesinden kaynaklanıyor olabilir.Niasin ve E vitamini de dolaşıma
yardımcı olur.Gingkgo biloba,arginin tableti alınması önerilir.”
BAZI YİYECEKLERE AŞIRI İSTEK NE ANLAMA GELİYOR?
MUZ: vücudun potasyuma ihtiyacı var.Kortizon alan kişiler
–çünkü potasyumu çalar-muza arzu duyarlar.
PEYNİR :Sevmekten çok tutkuluysanız gerçek açlığınızın
nedeni kalsiyum ve fosfor eksikliğidir.Daha fazla brokoli tüketin.Kalsiyum ve
fosfor yönünden yüksek ve kalorisi daha azdır.Yenilen peynir işlenmişse
farkında olmadan aliminyum ve tuz alıyorsunuz demektir.
ELMA :Oldukça fazla doymuş yağ yemeye eğiliminiz varsa bu
elmaya olan arzuyu açıklar.kalsiyum,magnezyum,fosfor,potasyum ve kolestrol düşüren
pektin için harika bir kaynaktır.
TEREYAĞI : bir çok vejetaryan, tereyağına düşük doymuş yağ
alımları nedeniyle arzu duyar.
SERT KABUKLU YEMİŞ :Arzuluyorsan,Daha fazla protein,B
vitamini yada yağ alabilirsin.
DONDURMA :yüksek kalsiyum içermekle beraber içeriğindeki
şeker için hipoglisemikler ihtiyaç duyar.
TURŞU : tuzun peşindedir.Turşu aynı zamanda doyurucu
miktarda potasyum içerir.
YUMURTA :protein (2 yumurta 13
gr)sülfür,aminoasitler,selenyum bir yana sarısının yağ içeriğini ya da
paradoksal olarak kolestrol ve yağ çözücü kolini ararlar.
ZEYTİN:tiroid yetersizliği olanlar genelde zeytine
ulaşırlar.Tuz içindir.
SOĞAN : baharatlı gıdalara duyulan özlem akciğer ve sinüs
sorunlarının göstergesidir.
ÇİKOLATA:Şeker ve kafein bağımlısı olanlar çikolataya özlem
duyar.Yenmek için keçiboynuzunu deneyin.
EKŞİ MEYVELER :safra kesesi ve karaciğer ile ilgili olan
sorunları gösterir.
MSG ÇİN YEMEĞİ(CİPS,HAZIR ÇORBA,TAVUK ET TABLET ) tuz
yetersizliğidir.
YEŞİL ÇAY:Polifenoller açısından zengindirler.güçlü kanser savaşçısı.düzenli
olarak içen kişilerde mide,akciğer,yemek borusu,pankreas,kalın bağırsak kanseri
ihtimali azdır.Antioksidanların,detoks enzimlerinin üretimini uyarır.Kanser
yapıcı değişiklikleri engeller.Anormal kan pıhtılarını engeller,yüksek kan
basıncını düşürür.iyi HDL kolestrol seviyelerini artırır.Minik yudumlarla
içildiğinde bakterilerin dişlerinize yapışmasını engelliyor,diş çürüklerini
önler.Yeşil çayın özelliklerinden faydalanmak için günde 5-10 fincan içmek
gerekiyor.
Kulak uğultusu:manganez ve potasyum
ALINTI YAPILAN KAYNAK :
VİTAMİNLERİN KUTSAL KİTABI –Vitaminler,mineraller,şifali
bitkiler,antiaging besin destekleri,alternatif terapiler ve optimal sağlık için
eksiksiz bir rehber –EARL MINDELL-çev.Yeşim Özkardeşler Şallı-PRESTİJ YAY.
1.BASIM
:Mart 2009
Tüm bu vitaminleri tek bir yemekte hücrelerimize almak mümkün müdür ?
Elbette,tabi !
Buyrun burda !
Ayrıntılı bilgi almak isteyen arkadaşlarım
sukriyesukrankarahan@gmail.com adresine yazabilirler ,
Yorumlar
arada başvurmak için giricem.
:)
daha çok bilgi var ,ben şimdilik bu kadarını not edebildim ben de:)
Semi,
sabah mail kutuma gelen post haberinde gördüm.İkimiz de beslenme hakkında yazmışız.Farklı açılardan bu konuyu ele almak da güzel.Okumak için en uygun zamanımda geleceğim:)
Sevgilerimle